2019. február 5., kedd

A sörfőzéshez tiszta víz kell

A sör minősége a víz minőségétől is függ


Tiszta ivóíz sörfőzéshez
Sörfőző berendezések és a tiszta ivóvíz
A sörkészítésben az elkészült ital minőségét rengeteg tényező befolyásolja: a maradék élesztő szakszerű és tökéletes eltávolítása, a berendezések és palackok fertőtlenítésének módja, és az alapanyagok minősége. Az egyik legfontosabb alapanyag, mely az elkészült sör ízét és minőségét döntően befolyásolja, az a víz. Az italkészítés során nem csak élelmiszer biztonsági szempontból kell kezelni azt, de pontos alkotóelemei az ízre is komoly hatással lehetnek.

A vízkeménység és a sör


A tiszta víz az alkoholkészítés legfontosabb alapanyaga. A pálinka, konyak és a sör élvezeti értékének meghatározó tényezője. Az ital ízét elsősorban a víz keménysége befolyásolja. A víz keménysége azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű só található benne, mely értelemszerűen az élvezeti értéket is befolyásolja.


A sörgyártásban elhasznált víz keménységi fokát °nk-ban, azaz német keménységi fokban mérjük:

  • 0-5 °nk – nagyon lágy
  • 5-9 °nk – lágy
  • 9-13 °nk – közepesen kemény
  • 13-19 – elég kemény
  • 19-30 °nk – kemény
  • 30 °nk felett nagyon kemény.

Mivel a víz keménységét kétféle só alkotja, beszélhetünk karbonátos és nem karbonátos keménységről. A sör fajtájától és komlótartalmától függ, hogy a különböző vízkeménység mennyire befolyásolja az elkészült ital ízét és minőségét.

Milyen vízből, milyen sör készíthető?


A Pilseni sörhöz például szigorúan lágy sörre van szükség, a müncheni klasszikus barna sör azonban közepesnél keményebb vízből is elkészíthető. A hagyományos sörfőző mesterek a vízminőséget nem tudták megváltoztatni, ezért az adott vízminőségű területen csak behatárolt technikával főzött söröket készíthetek. Manapság az ipari víztisztító berendezések segítségével bármilyen ivóvízminőség előállítható. A tiszta víz a lágy világos sörök legfontosabb alapanyaga.


Az ivóvíz minősége


Természetesen a vízkeménység mellett annak klór és baktériumtartalma is befolyásolja a sör minőségét, tehát lényegében az elkészült ital típusát. A házi vagy ipari sörfőzésnél is fontos lehet a helyi vízkezelés, tehát különféle adalékanyagok és szűrők segítségével eltávolítani a szennyezőanyagokat, majd a kívánt szintre lágyítani a vizet.

Az elkészült italok palackozásánál arra kell odafigyelni, hogy az edények tisztítása során olyan fertőtlenítő anyagot használjunk, melynek az esetleges maradékai nem befolyásolják a sör ízét.


Ne feledjük azt sem, hogy még a fertőtlenített tiszta víz is tartalmazhat baktériumokat

A sörfőzéshez és italkészítéshez tiszta víz szükséges. A sörfőzés legfontosabb alapanyaga a tiszta ivóvíz. A vízminőség meghatározhatja, hogy milyen fajtájú sört készíthetünk, ezért kell odafigyelni a tökéletes vízkezelés szolgáltatására. Néhány extra tartalmi ajánlat, melyet érdemes lehet elolvasni: házi sör főzése, sör készítése, sörfőzés házilag, ivóvíz kezelése, víztisztítás klór-dioxid, https://twinoxide.hu/hatekony-ivoviz-es-vizfertotlenites-twinoxide-klordioxiddal/ - ivóvíz fertőtlenítő szolgáltatás, ClO2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése