2018. december 15., szombat

A fertőtlenítés fontossága a sörgyártás során

A klór-dioxid szer az alkoholgyártásban


Sörfőzde fertőtlenítése
Fertőtlenített sörfőző berendezések
A higiénia betartása, a tisztaság és a fertőtlenítés a sörgyártás során nem csak az élelmiszer-biztonság szempontjából szükséges. A csíramentes eszközök és edények a sör minőségét, ízét és színét is befolyásolhatja, ezért a klór-dioxidos sterilizálás alapkövetelmény a gyártási folyamat során. Az erjesztőberendezéseket különösen nagy körültekintéssel és gonddal kell fertőtleníteni.

A sörminőséget befolyásoló tényezők


A sör egyik vonz erejét a habja adja, ami az ital minőségének a jele is. A sörhab egyik ellensége a tejsav és az ecetsav baktérium, mely az egész ital ecetsavas, savanyú ízét okozhatja. Természetesen a jó sörben is élnek baktériumok, ezek az alkoholtermelésért felelősek és hidrogén-szulfidot termelnek.

Mivel a sörgyártásnál használt élesztők nagyon aktívak, ezért előfordul, hogy a tartályok és csőrendszer falára tapadva telepeket alkotnak. Ezek a gomba és baktériumtelepek nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra, de az elkészült sör alkoholtartalmát, színét és ízét is befolyásolhatják, ezért rendszeres időközönként szükséges a tároló és sörfőző berendezések alapos tisztítása és fertőtlenítése, melyhez a gazdaságos megoldás a TwinOxide vizes oldata.

A klór-dioxidos fertőtlenítést a sörgyártás folyamatának több fázisában is érdemes elvégezni, hiszen fertőzésforrást jelenthetnek: szennyezett vetőmag, élesztő, munkások ruházata, a szennyezett levegő, a helyiség berendezései, a padlók és a falak, stb.

Fertőtlenítés a sörfőzdében


Mivel a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok nem csak a fogyasztókra jelenthetnek veszélyt, hanem ahogyan azt leírtuk a sör minőségét is befolyásolják, ezért körültekintő és változatos fertőtlenítési, sterilizációs eljárások alkalmazása szükséges.

A legegyszerűbb dolgunk a sörfőző edényekkel van, hiszen ezek sterilizációja magától értetődik. Érdemes olyan üstöket és tartályokat alkalmazni, melyek mikro-hegesztéses eljárással készültek, és a gyártó lepolírozta az illesztéseket, hiszen ezek nem tartalmaznak olyan repedéseket, ahol a baktériumok megtelepedhetnek és megbújhatnak.

A kézi mosási eljárás már elavultnak tekinthető, a klór-dioxid oldatot szórófejek segítségével juttatjuk a berendezésekbe,

A fertőtlenítést a teljes üzem területén érdemes elvégezni, erre páragenerátorokat is alkalmazhatunk, természetesen az ételbiztonsági előírások betartása mellett.

 

A fertőtlenítés és sterilizálás fontossága a sörgyártási eljárások során


A sörfőzés, sörkészítés során fontos a megfelelő higiénia betartása és a berendezések fertőtlenítése, hiszen a baktériumok befolyásolják az elkészült ital ízét és minőségét, ezért ajánlott a klór-dioxidos csíramentesítés. Néhány további téma, melyről érdemes lehet olvasgatni: sör készítés, sörfőzéshez szükséges eszközök, fertőtlenítés és higiénia, klór-dioxid alkalmazása, sörfőző berendezés tisztítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése