2019. január 7., hétfő

Milyen ivóvizet használjunk kávéfőzéshez?

Víztisztítás vagy forrásvíz?


Tiszta ivóvíz készítése
Tiszta ivóvíz a kávéital készítéséhez.
Az ivóvíz minősége és tisztasága alapvetően befolyásolja a kávé minőségét és ízét. A vízfertőtlenítés az egészség biztosítása szempotjából lényeges. A kávézóban a baristák számára egyértelmű, hogy nem használhatnak csapvizet az italok elkészítéséhez, hiszen nem csak az ital minőségét befolyásolná, hanem a kávégépet is tönkretenné hosszútávon. Az otthoni kávégépeken lényegesen kevesebb presszókávé készül, ezért kevesebb víz folyik keresztül a berendezésen, mégis érdemes a megfelelő ivóvíz használata.

A vízvezeték rendszerből nyert vízben a klórszármazékok, a rozsdamaradványok és a vízkő is károsan befolyásolja a kávéfőző működését és a kávé ízét. Az ivóvízszűrő és fertőtlenítő berendezés beszerzésének szükségessége attól függ, hogy a folyadék tulajdonságai megfelelnek-e az elvárásoknak.

A kávékészítésre alkalmas, tiszta ivóvíz kritériumai:


  • Szag. A tiszta víz szagtalan, bármilyen klór vagy fenol származék elváltoztatja a szagát. A klór dioxid szagmentesen fertőtlenítheti a csapvizet is.
     
  • Szín. A megfelelően kezelt ivóvíz átlátszó és színtelen. A fordított ozmózis elvén működő szűrők képesek átlátszóvá tenni a folyadékokat.
     
  • Klór. A felhasználásra szánt vízben a megengedett klórmennyiség 0 mg/liter. A kávé ízét leginkább befolyásoló anyag a vízben található klórmaradvány, ezért ezt mindenképpen el kell távolítani. A TwinOxide fertőtlenítő szer használata esetén nem képződik klórmaradvány.
     
  • pH. A kávékészítés során használt ivóvíz pH értéke optimális esetben 7, ha ettől jelentős mértékben eltér akkor az ital keserű vagy íztelen lesz.

Víztisztítás vagy forrásvíz alkalmazása az optimális?


A PET palackban forgalmazott ivóvíz alkalmazása otthoni körülmények között lehet megoldás, ha a víztisztító, vízszűrő berendezés beszerelése és alkalmazása, karbantartása drága és körülményes. Kávézókban és éttermekben, ahol az ivóvíz felhasználás mértéke jelentős, a palackozott ivóvíz beszerzése gazdaságtalan, ezért szűrőket alkalmaznak.



Milyen ivóvizet vásároljunk és használjunk kávéfőzéshez és kávégépbe? A kávé főzéshez használt ivóvíz minősége befolyásolja annak ízét és minőségét, ezért víztisztító és fertőtlenítő berendezések alkalmazása és beszerzése a célszerű, otthonokban viszont a palackozott víz a gazdaságos. Néhány további téma, melyel érdemes lehet foglalkozni: kávé készítés otthon, ivóvíz előkészítés, fertőtlenítés szakszerűen, klór-dioxid szer, víztisztítás és fertőtlenítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése