2019. március 28., csütörtök

Műanyag eszközök a házi sörfőzésnél

Fontos a higiénia betartása


PET palackos sör
Műanyag palackos sör
Napjainkban egyre elterjedtebb a kézműves sörfőzés, a házi sörkészítés. A folyamat során rendkívül fontos a higiénia és a fertőtlenítés, a tisztasági követelmények betartása. A baktériummentes környezet előfeltétele az egyedi sörminőségnek, hiszen a nem kellő mértékben kezelt ivóvíz és élesztőgomba megváltoztatja az elkészült ital ízért és minőségét.

A műanyag eszközök


Amikor magáncélra főzünk sört, nincs lehetőségünk, illetve nem is gazdaságos nagyüzemi minőségű berendezések és eszközök beszerzése, ezért műanyag eszközöket alkalmazhatunk, melyek előnyei:

  • rendkívül olcsók
  • könnyen kezelhetők, az üveghez képest könnyű a súlyuk
  • szinte bármilyen méretben és űrtartalommal elérhetőek
  • könnyen és gyorsan tisztíthatók, fertőtleníthetők
  • törhetetlen és tönkretehetelenek.

A műanyag eszközök veszélyei


A műanyagból készült edények és palackok rengeteg előnyük mellett veszélyeket rejtenek a sörfőzők számára. A műanyag legtöbb veszélyét egyelőre nem ismerjük, mivel rendkívül elhanyagolt a kutatásuk, azonban az elmondható, hogy az egészségre veszélyes reakciók akkor mennek végbe, ha mechanikai sérülést szenvednek az edények, eszközök.

Veszélyes anyag


A legtöbb műanyagtípus önmagában túlságosan rideg lennem ezért lágyítót használnak gyártása során. A legelterjedtebb ilyen anyag a kadmium, mely azonban károsítja a veséket. A sérült műanyagból a sör egyes adalékanyagai kioldják a kadmiumot, ezen a legalaposabb tisztítás és fertőtlenítés sem segíthet.

Biztonságosnak mondható műanyag eszközök:


  • ha a műanyag új
  • alacsony hőmérsékleten alkalmazzuk, a sört csak lehűtve önjük bele
  • ha rövid tárolási idővel dolgozunk
  • ha nem savas az ital.

PET és PVC


A PVC eszközök alkalmazásának egészségkárosító hatása lényegében bebizonyított, azonban a jelenleg biztonságosnak ítélt PET palackok is rejtenek veszélyeket. A sörfőzőnek mérlegelnie kell a rozsdamentes acélból, üvegből vagy fából készült eszközök használatát, hiszen ezek magasabb áruk ellenére sokkal egészségesebbek, fertőtlenítéssel az üvegpalackok többször, biztonságosan használhatók.

Műanyag palackok és eszközök fertőtlenítése a házi sörfőzésnél. A műanyag eszközök alkalmazása a házi sörfőzés során a leggondosabb fertőtlenítés és tisztítás ellenére is rejthet magában veszélyeket és okozhat megbetegedéseket. Néhány további tartalom, melyet érdemes lehet részletesebben is megismerni: házi sör készítése, ipari sörfőzés, edények fertőtlenítés, víztisztítás klór-dioxid, műanyag palack mosása, PET fertőtlenítése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése