Manapság a söritalok mellett a gin italok terén is egyre elterjedtebbek az úgynevezett kézműves ginek. Ez olykor komoly törésvonalat okozhat egy-egy ital vásárlása során, hiszen biztosan előkerülhet a kérdés, hogy a kézműves vagy hagyományos gin a jobb választás? Az alábbi cikkben erre is választ keresünk.
Honnan származik a kézműves gin?
Ahhoz, hogy megértsük az alapvető különbséget egy kézműves ital és a mindenki számára ismert hagyományos italok között, tudnunk kell néhány tényt. Az olyan koncepció, mint a kézműves gin készítés, az utóbbi 20 évben kapott igazán szárnyra, amikor a hagyományos, eredeti receptek alapján a gin italokat előállító jellemzően kisebb italkészítők elkezdtek új ízekkel kísérletezni a lepárlás során.
Mi a különbség a kézműves és a hagyományos gin között?
Természetesen a két kategória között számos lényegi eltérést tapasztalhatunk, amik között elsődleges lesz számunkra az íz, a kivitel, illetve az ár. Ezeken felül azonban még az alábbiakat is érdemes megjegyezni a kézműves ginekkel kapcsolatban:
Kézműves gin italok készítésekor a kézműves az adott italmanufaktúra jellemzően nem a tömegipari, hanem a régi, tradicionális recepteket reprodukálja az ipar számára általánosan elfogadott összetevők felhasználásával, majd ezekhez igyekszik hozzátenni a saját receptúrájában szereplő különböző új ízeket.
A kézműves italok gyártóival kapcsolatban egy érdekes különbség, hogy a kézművesek jellemzően nem a stabil, minél nagyobb haszon megszerzésének célját tűzik ki. Persze a profit számít a fenntarthatóság jegyében, de az ilyen jellegű vállalkozókat többnyire érdekli a folyamat kreatív alkotóeleme is, hogy ne csak kielégítse a fogyasztói igényeket, hanem folyamatosan meg is lepje ügyfeleit.
Kinek ajánlott a hagyományos gin?
A hagyományos ízvilággal megáldott, nagyipari körülmények között készült gin italok természetesen semmivel sem rosszabbak, vagy épp jobbak a kézműves fajtáknál. Azok számára, akik kifejezetten a klasszikus ízeket kedvelik és az állandó minőséget tartják szem előtt azok számára egyértelműen ezek a hagyományos italok jelenthetik az ideális választást.
Kinek ajánlott a kézműves gin?
A kézműves ginek esetében, ahogy a kézműves söröknél is azt láthatjuk, hogy ezek az italok egy kicsit drágábbak, mint a hagyományos gyári palackozott italok. Ennek oka, hogy a különleges ízvilág megteremtéséhez nem csak minőségi alapanyagok, hanem több munkaóra, több felszerelésre is szükség lehet.
Sokak számára azonban éppen ez a különleges mivolt az ami egyfajta miliőt ad ezeknek az italoknak a fogyasztásánál.
Összegezve
Természetesen egyértelműen nem jelenthető ki, hogy a hagyományos, vagy a kézműves a jobb, hiszen ezt mindig egyéni referenciáink alapján érdemes eldönteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése