2021. április 10., szombat

A legfinomabb ginek választéka

minőségi gin vásárlás

A gin, mint önálló ital, vagy mint koktél alapanyag is megállja a helyét, sőt az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, főleg utóbbi terén. Ezért nem véletlen, hogy a kereslet is nagy, de persze kínálatból sincs hiány. A minőségi ginek megtalálása azonban nem egyszerű történet, hiszen a legfinomabb ginek választékában könnyű elveszni. Az alábbiakban ezért összegyűjtöttünk pár hasznos infót a legjobb ginek vásárlása érdekében.

Honnan érdemes minőségi gint vásárolni?

A minőségi italokat ma már számos helyről beszerezhetjük. Ez alól természetesen a gin sem kivétel. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a gin évszázadok óta igen kedvelt párlat, amelyet számtalan koktél alapanyagaként is felhasználhatnak. A gin sokoldalúságának hála a régi kedvencek mellett újabb és újabb italok alapját képezi.

Ma már a gin az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben terjesztett párlat, amelynek számos változata létezik, erősségtől, stílustól, összetevőktől, ízélménytől függően.

A minőségi gin beszerzésére alapvetően két lehetőségünk van, vagy boltban vásároljuk meg, vagy webáruházból rendeljük házhoz.

A boltban való vásárlás esetében természetesen nagy előny, hogy szemügyre vehetjük az italt, megtapinthatjuk az üvegét. Azonban arra érdemes felkészülni, hogy a választék kevésbé lehet széles és az árak is magasabbak lehetnek.

Ezzel szemben a külön italforgalmazásra szakosodott webáruházakban igen széles kínálattal találkozhatunk, jó eséllyel kedvezőbb áron és a legtöbb esetben még külön leírást is kapunk az adott italról. Például ha kifejezetten balaton gin vásárlásán gondolkodunk, akkor arra egy megbízható ital webáruházból lesz lehetőségünk.

Milyen gin típusok közül választhatunk?

A 21. században indult gin őrületnek hála ma már régi klasszikus és új gin típusokkal is találkozhatunk z üzletek és webáruházak kínálatában. Alapvetően ginek esetében az alábbiak a legelterjedtebb és legnépszerűbb típusok:

  • London Dry
  • Plymouth Gin
  • Old Tom Gin
  • Navy Strength Gin
  • Barrel-Aged Gin
  • Sloe Gin

London Dry

Bár eredetileg Londonból származik, de London Dry típusú gint a világ számos pontján készítenek. Ez először 1831 körül jelent meg és a kiváló desztillációs technikákkal elérték, hogy a szesz elég tiszta lett az értékesítéshez cukrozatlanul. Emiatt kapta a dry vagyis száraz elnevezést.

Vannak azonban olyan szigorú uniós szabályozó törvények, amelyek kikötik, hogy a ginek mikor nevezhetők jogosan London Dry ginnek. Minden növényi alapanyagnak jelen kell lennie a desztilláció idején, azaz nem lehet lepárolni a gint, majd hozzáadni ízesítőket.

Plymouth Gin

A Plymouth gint kevésbé tartják száraznak, és lágyabb ízű, mint London Dry. Három változata, ismert: a Regular, a Navy Strength és a Sloe Gin. A Plymouth Gin népszerűségét jól mutatja, hogy a számos specifikus gin alapú koktél tekintik alap összetevőnek.

Old Tom Gin

Egy időben ez az édes gin volt a legnépszerűbb, amit néha szíverősítőnek is hívnak a szakzsargonban. Ez javarészt annak volt köszönhető, hogy a szegényes tisztítású szesz bázis, durva ízű gint eredményezett, így szükség volt édesítésre, hogy kellemessé váljon. Eredetileg édesgyökér, majd később a cukor volt a választott édesítőszer.

Navy Strength Gin

A Navy Strength Ginek esetében van, hogy több mint 57% alkoholtartalom jelenik meg ebben a kategóriában. Ezzel összehasonítva az átlagos ginek alkoholtartalma 40-43% között mozog, emiatt a Navy Strength Gin egy kifejezetten erős italnak mondható, amit mértékkel érdemes fogyasztani.

Navy Strength nevet ez a típusú gin egy hajózási meséről kapta, ami szerint hogyha 57%-os vagy a feletti gint töltöttek a puskaporra, az berobbant, A tengerészek ezzel a módszerrel ellenőrizték az erősséget. Ha a puskaport nem gyújtotta be az ital, abból tudták, hogy gin már felhígult, ami számukra szentségtöréssel ért fel.

Barrel-Aged Gin

A gint alapvetően nem kell hosszú ideig érlelni, mint a whiskyt vagy konyakot, hiszen a három hónapos érlelési idő tekinthető megfelelőnek. A jól fűszerezett hordók azonban segítenek plusz ízvilággal kiegészíteni az alap ízvilágot. Ennél a típusú ginnél tehát könnyen észrevehetjük, hogy a boróka jegyeket kiegészíti a méz és fahéj jelleggel, így jobban észrevehetőek az alap ízek is.

Sloe Gin

A Sloe Gin típus tulajdonképpen kökény ginnek is nevezhetjük, ugyanis előállítása során kökény bogyókat áztatnak a ginbe, mielőtt a cukort hozzáadnák. Ez s típus egy kicsit kisebb alkoholtartalmú és így egy kicsit olyan, mint egy borpárlat vagy portói ital.

Összegezve

A gin tehát egy olyan alkohol ital, melyet önmagában is fogyaszthatunk, de koktél alapanyagnak is tökéletes. Ehhez persze meg kell találnunk az ideális gin típust, mely a fentiek segítségével remélhetőleg könnyebbé válhat.


pr cikk életmód


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése