A gin, mint önálló ital, vagy mint koktél alapanyag is megállja a helyét, sőt az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, főleg utóbbi terén. Ezért nem véletlen, hogy a kereslet is nagy, de persze kínálatból sincs hiány. A minőségi ginek megtalálása azonban nem egyszerű történet, hiszen a legfinomabb ginek választékában könnyű elveszni. Az alábbiakban ezért összegyűjtöttünk pár hasznos infót a legjobb ginek vásárlása érdekében.
Honnan érdemes minőségi gint vásárolni?
A minőségi italokat ma már számos helyről beszerezhetjük. Ez alól természetesen a gin sem kivétel. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a gin évszázadok óta igen kedvelt párlat, amelyet számtalan koktél alapanyagaként is felhasználhatnak. A gin sokoldalúságának hála a régi kedvencek mellett újabb és újabb italok alapját képezi.
Ma már a gin az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben terjesztett párlat, amelynek számos változata létezik, erősségtől, stílustól, összetevőktől, ízélménytől függően.
A minőségi gin beszerzésére alapvetően két lehetőségünk van, vagy boltban vásároljuk meg, vagy webáruházból rendeljük házhoz.
A boltban való vásárlás esetében természetesen nagy előny, hogy szemügyre vehetjük az italt, megtapinthatjuk az üvegét. Azonban arra érdemes felkészülni, hogy a választék kevésbé lehet széles és az árak is magasabbak lehetnek.
Ezzel szemben a külön italforgalmazásra szakosodott webáruházakban igen széles kínálattal találkozhatunk, jó eséllyel kedvezőbb áron és a legtöbb esetben még külön leírást is kapunk az adott italról. Például ha kifejezetten balaton gin vásárlásán gondolkodunk, akkor arra egy megbízható ital webáruházból lesz lehetőségünk.
Milyen gin típusok közül választhatunk?
A 21. században indult gin őrületnek hála ma már régi klasszikus és új gin típusokkal is találkozhatunk z üzletek és webáruházak kínálatában. Alapvetően ginek esetében az alábbiak a legelterjedtebb és legnépszerűbb típusok:
- London Dry
- Plymouth Gin
- Old Tom Gin
- Navy Strength Gin
- Barrel-Aged Gin
- Sloe Gin
London Dry
Bár eredetileg Londonból származik, de London Dry típusú gint a világ számos pontján készítenek. Ez először 1831 körül jelent meg és a kiváló desztillációs technikákkal elérték, hogy a szesz elég tiszta lett az értékesítéshez cukrozatlanul. Emiatt kapta a dry vagyis száraz elnevezést.
Vannak azonban olyan szigorú uniós szabályozó törvények, amelyek kikötik, hogy a ginek mikor nevezhetők jogosan London Dry ginnek. Minden növényi alapanyagnak jelen kell lennie a desztilláció idején, azaz nem lehet lepárolni a gint, majd hozzáadni ízesítőket.
Plymouth Gin
A Plymouth gint kevésbé tartják száraznak, és lágyabb ízű, mint London Dry. Három változata, ismert: a Regular, a Navy Strength és a Sloe Gin. A Plymouth Gin népszerűségét jól mutatja, hogy a számos specifikus gin alapú koktél tekintik alap összetevőnek.
Old Tom Gin
Egy időben ez az édes gin volt a legnépszerűbb, amit néha szíverősítőnek is hívnak a szakzsargonban. Ez javarészt annak volt köszönhető, hogy a szegényes tisztítású szesz bázis, durva ízű gint eredményezett, így szükség volt édesítésre, hogy kellemessé váljon. Eredetileg édesgyökér, majd később a cukor volt a választott édesítőszer.
Navy Strength Gin
A Navy Strength Ginek esetében van, hogy több mint 57% alkoholtartalom jelenik meg ebben a kategóriában. Ezzel összehasonítva az átlagos ginek alkoholtartalma 40-43% között mozog, emiatt a Navy Strength Gin egy kifejezetten erős italnak mondható, amit mértékkel érdemes fogyasztani.
Navy Strength nevet ez a típusú gin egy hajózási meséről kapta, ami szerint hogyha 57%-os vagy a feletti gint töltöttek a puskaporra, az berobbant, A tengerészek ezzel a módszerrel ellenőrizték az erősséget. Ha a puskaport nem gyújtotta be az ital, abból tudták, hogy gin már felhígult, ami számukra szentségtöréssel ért fel.
Barrel-Aged Gin
A gint alapvetően nem kell hosszú ideig érlelni, mint a whiskyt vagy konyakot, hiszen a három hónapos érlelési idő tekinthető megfelelőnek. A jól fűszerezett hordók azonban segítenek plusz ízvilággal kiegészíteni az alap ízvilágot. Ennél a típusú ginnél tehát könnyen észrevehetjük, hogy a boróka jegyeket kiegészíti a méz és fahéj jelleggel, így jobban észrevehetőek az alap ízek is.
Sloe Gin
A Sloe Gin típus tulajdonképpen kökény ginnek is nevezhetjük, ugyanis előállítása során kökény bogyókat áztatnak a ginbe, mielőtt a cukort hozzáadnák. Ez s típus egy kicsit kisebb alkoholtartalmú és így egy kicsit olyan, mint egy borpárlat vagy portói ital.
Összegezve
A gin tehát egy olyan alkohol ital, melyet önmagában is fogyaszthatunk, de koktél alapanyagnak is tökéletes. Ehhez persze meg kell találnunk az ideális gin típust, mely a fentiek segítségével remélhetőleg könnyebbé válhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése